Avlöva inte Bollnäs sjukhus – akutmottagningen behöver vara kvar!
Jag läser i Ljusnan att Bollnäs sjukhus kan mista akutsjukvården. Enligt tidningen utreder Region Gävleborg det framtida vårdbehovet i en rapport, där sjukhuset i Bollnäs nedgraderas till närsjukhus. Det kommer inte som någon överraskning att Region Gävleborg fortsätter att förbereda en nedrustning av sjukhuset i Bollnäs. Liberalerna har varnat för den här utvecklingen, i debattartiklar och i regionens politiska organ.
Den styrande majoriteten under ledning av Socialdemokraterna och Centern har hela tiden bedyrat och lovat att Bollnäs sjukhus ska drivas vidare i samma omfattning som tidigare. Ändå kommer nya utredningar från de tjänstemän som arbetar under regionledningen om hur sjukvården i Bollnäs ska rustas ner.
Nu kommer regionen att ta över sjukhuset i Bollnäs efter Aleris från 1 november. Någon ny upphandling har ännu inte blivit av. Det är mycket viktigt att övertagandet går så smidigt som möjligt, och att personalen väljer att jobba kvar och fortsätta det fantastiska jobb de gjort de gångna åren. Men då måste regionledningen vinna förtroende för sina påståenden att sjukhuset ska finnas kvar i nuvarande omfattning – eller varför inte utöka verksamheten?
Den trovärdigheten flyger naturligtvis alla världens väg när regionens egna tjänstemän tar fram framtidsscenarier som talar om Bollnäs som ett närsjukhus utan fullständig akutverksamhet. Då avlövar man Bollnäs totalt och tar ifrån befolkningen i sydvästra Hälsingland den trygghet som en dygnet-runt-öppen akutmottagning innebär för patienterna! Peter Nordebo, Liberalerna helahalsingland.se 2019-04-23
Nej, fullmäktige var inte enigt om bandyhallen
Jag läser att beslutet att anta en ny detaljplan för Bro 4:4 har överklagats. Det förvånar mig inte, och jag tycker att det är bra att lagligheten i fullmäktiges beslut kommer att prövas, eftersom jag anser att det strider mot bestämmelserna i plan- och bygglagen.
Men förvånad blir jag när kommunstyrelsens ordförande Marie Centerwall (S) uttalar sig om överklagan och säger att ”I fullmäktige var vi helt eniga om att anta den nya detaljplanen” … Jag undrar om vi var på samma sammanträde?
Jag vill minnas att både kommunstyrelsens ordförande och Ljusnans reporter var närvarande i sessionssalen i Stadshuset. Fullmäktige debatterade i 40 minuter om förslaget till detaljplan. Till slut röstade vi om det. Två gånger för säkerhets skull. Först om mitt yrkande om återremiss (jag ville att miljö- och byggnämnden skulle ta fram ett nytt förslag i enlighet med lagen), därefter om att anta förslaget eller avslå det. Liberalerna förlorade båda omröstningarna, och reserverade sig mot båda besluten.
Vi beklagar att detaljplanen antogs, eftersom det ger möjlighet att riva värdefulla kulturmiljöer från Bollnäs barndom, för att istället bygga en gigantisk bandyhall i plåt mitt i stadens centrum.
Och vi vill gärna att väljarna får veta att alla inte stod bakom kommunfullmäktiges beslut.
I februari 2016 besökte Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm Bollnäs sjukhus tillsammans med lokala representanter för Liberalerna i Bollnäs. I samband med besöket fick vi signaler om att Aleris hade intresse att utöka sin verksamhet i Bollnäs. Det faktum att företaget redan drev sjukhuset på uppdrag av Region Gävleborg innebar ju att det fanns anställd vårdpersonal på plats. Det skulle kunna ge synergieffekter om Aleris etablerade andra omsorgsverksamheter i Bollnäs, som hemtjänst och särskilt boende.
Vi tog därför kontakt med Aleris företagsledning för att diskutera hur vi kunde agera för att möjliggöra för företaget att tillsammans med kommunen skapa en testbädd för samordnad omsorg med sjukhuset som nav. Representanter för Aleris företagsledning kom på besök till Bollnäs vid ett par tillfällen under våren. Vi såg till att de fick träffa representanter för både kommunledningen – politiker och förvaltning – och oppositionen.
Vi fick också besök av Apeiron Omsorgsfastigheter AB (numer Nordiska Omsorgsfastigheter AB, Nofab), som förklarade sig intresserat att investera i att bygga särskilt boende i Bollnäs, utan ekonomiska åtaganden för kommunen. När Apeiron skickade in en formell förfrågan till Bollnäs kommun om att få köpa mark för att bygga ett sådant boende tog Liberalerna upp ärendet i kommunstyrelsen och föreslog ett positivt uttalande om deras framställning.
Men det fanns inte politiskt intresse för detta. Vid sidan om Liberalernas ledamot i kommunstyrelsen var det bara en av Sverigedemokraternas ledamöter som röstade för förslaget. Övriga förtroendevalda i kommunledning och opposition röstade emot.
Vi fick samma reaktioner när vi försökte driva på i socialnämnden för att öppna dörren för samtal med Aleris och Apeiron. Varken den övriga kommunledningen eller oppositionen ville jobba vidare med de kontakter som vi hade skapat.
En av våra grundtankar med att försöka få till stånd ett djupare samarbete med Aleris, där företaget också skulle utnyttja sin kompetens inom äldreomsorgen i Bollnäs kommun, var att förankra företagets intressen i kommunen och säkra framtiden för Bollnäs sjukhus.
Vi kommer aldrig att få veta om det skulle ha haft någon betydelse. Vi får heller inte veta om det skulle påverkat Aleris syn på fortsatt drift av Bollnäs sjukhus om regionen hade inlett en formell upphandling i god tid inför att avtalet med Aleris skulle gå ut.
Vi kan bara beklaga att det slutade med att Aleris kommer att lämna Bollnäs sjukhus och återlämna ansvaret för driften till Region Gävleborg. Vi är oroliga för att sjukhuset i regionens regi kommer att få svårt att behålla och rekrytera kompetent personal och att verksamheten inte kommer att kunna upprätthålla samma goda kvalitet som under åren med Aleris. Peter Nordebo, Liberalerna
Insändare februari 2019
Klockan tickar! Vi känner djup oro för Bollnäs sjukhus framtid
Och en upphandling kommer att ta tid – och måste få ta tid, eftersom den enligt lag måste vara öppen inte bara för den nuvarande entreprenören. En upphandling måste vara öppen och ge också andra möjliga utförare att lämna anbud på att driva sjukhuset, i den utsträckning Region Gävleborg vill.
Vår oro beror på att Region Gävleborg inte har fattat något beslut om en ny upphandling, och inte heller om vad en ny upphandling ska omfatta. Vilka specialiteter som ska finnas kvar, om det ska tillkomma ytterligare specialiteter, vilka operationer som ska utföras, vilka mottagningar som ska hållas öppna, hur många vårdplatser som ska finnas, vilka investeringar regionen är beredd att genomföra för att möjliggöra att driften vid sjukhuset kan upprätthållas under en ny avtalsperiod – inga besked har lämnats av Region Gävleborg.
Klockan tickar – det är hög tid att regionen fattar beslut och ger allmänheten, Aleris och personalen tydliga besked om framtiden för sjukhuset i Bollnäs!
Liberalerna i Bollnäs genom Peter Nordebo, gruppledare helahalsingland.se 2019-02-12
Stoppa detaljplanen för bandyhallen!
Det har funnits många skäl till att Liberalerna motsatt sig besluten kring Bro 4:4 och planerna på att uppföra en gigantisk bandylada på SJ-området i centrala Bollnäs. Många politiska misstag har gjorts, med start när det beslutades att kommunen skulle köpa fastigheten utan att först utreda ansvarsfrågan när det gällde sanering. Att godta en detaljplan som medger byggande av en bandyhall på området skulle vara ett nytt historiskt misstag, vars dimensioner är ännu större än de föregående.
Flera av yttrandena om planen, däribland länsstyrelsens, betonar riskerna för hälsa och säkerhet. Området är för trångt för att ge utrymningsmöjligheter för upp till 4 000 besökande. Bristen på parkeringar kommer att leda till att in- och utfarter blockeras av felparkerade bilar. Blåljusmyndigheternas räddningsfordon riskerar att inte kunna ta sig fram. Riskerna för liv och hälsa borde vara skäl nog att stoppa detaljplanen.
Detaljplanen strider också mot Plan- och bygglagen. Lagen innebär att byggnader, bebyggelseområden och allmänna platser som är särskilt värda att bevara har ett förstärkt skydd och inte får förvanskas. Reglerna innebär att byggnader och bebyggelsemiljöer från olika tidsepoker ska skyddas. Bestämmelsen gäller också enskilda byggnader som i sig kanske inte är så värdefulla, men som blir det genom samhörigheten i en grupp, ett kvarter, en fasadräcka eller liknande.
Att byggnaderna på SJ-området är kulturhistoriskt värdefulla står utan tvivel, vilket länsstyrelsen och länsmuseet har påpekat flera gånger i sina yttranden. Byggnaderna vittnar om den järnvägsverksamhet som staden växte fram ur. De gamla tegelfasaderna är industrihistoriskt och arkitektoniskt värdefulla för vår kulturmiljö och vårt kulturarv. Det faktum att kommunen själv är fastighetsägare är inte en ursäkt för att eftersätta underhåll av husen på ett sådant sätt att man nu argumenterar för att rivning är oundviklig. PBL är tydlig om fastighetsägares ansvar att sköta och underhålla byggnader, i synnerhet om de är kulturhistoriskt värdefulla.
Därför vill Liberalerna skicka tillbaka förslaget till detaljplan för omarbetning. Med ett uttalat skydd för de skyddsvärda byggnaderna är det möjligt att göra en exploatering som ger en ny stadsdel som kan bidra till tillväxt och utveckling för Bollnäs. Utan en bandyhall som på osäkra ekonomiska villkor kommer att belasta Bollnäs skattebetalare med stora belopp i minst 25 år framåt!
Peter Nordebo, Liberalerna helahalsingland.se 2019-02-01
Replik: Det är du som har bollen Benny Engberg – dribbla inte bort den.
Benny Engbergs svar på min insändare är anmärkningsvärt eftersom ansvaret för föreningsstödet ligger under kommunstyrelsen där Benny Engberg själv är högst ansvarig.
Det låter bra att kommunledningen nu är villig att ta tag i orättvisorna kring fördelningen av stöd till föreningslivet på riktigt. Det är betydligt mer konstruktivt än att lägga tid på att kritisera sina egna medarbetare i kommunen eller politiska partier som på allvar lyfter frågan.
Liberalerna har under sin tid i kommunledningen gång på gång lyft denna fråga och även sett till att få en utredning gjord för att få fakta på bordet om hur det ser ut för att kunna skapa en förändring; en mer rättvis fördelning. Utan Liberalernas initiativ i frågan skulle ingenting ha hänt och vi kommer fortsatt att bevaka den.
Ansvaret för föreningsstödet ligger under kommunstyrelsen där Benny Engberg själv är högst ansvarig. Därför är Bennys svar anmärkningsvärt när man ger sken av att frågan skulle höra hemma i någon annan nämnd. Så är inte fallet. Det är hos dig bollen ligger nu, dribbla inte bort den.
Daniel Didricksson (L)
helahalsingland.se 2019-01-31
Liberalerna ville ha en utredning för att se hur kommunens bidrag och stöd till de olika föreningarna fördelades. Den har vi nu fått. Den visar att det finns ett otydligt och snedvridet system där bland annat en enda förening,enligt Ljusnans artikel, får mer än hälften av pengarna som betalas ut i bidrag och stöd.
Kommunledningen, genom kommunalråd Benny Engberg, har slut på argument och väljer därför att attackera Liberalerna istället för att ta ansvar och ta tag i orättvisorna som tydligt visat sig. Något som jag nog tror att föreningslivet i Bollnäs nu förväntar sig. Föreningslivet har inte på något sätt orimliga krav. Man vill att alla föreningar ska behandlas likvärdigt och ges förutsättningar för att kunna bedriva sin verksamhet på ett bra sätt och sjysta villkor. Liberalerna delar den uppfattningen.
Benny Engberg väljer istället att försöka få det tillatt handla om en tramsig debattkring huruvida man gillar bandy eller inte. Något som den här frågan naturligtvis inte alls handlar om. Däremot ska det stå helt klart för alla; är det något som Liberalerna inte gillar så är det orättvisor.
Daniel Didricksson (L) helahalsingland.se 2019-01-29
Mörka orosmoln hänger över sjukhuset i Bollnäs: ”Nuvarande organisation skadas av handlingsförlamningen”
Duktiga medarbetare riskerar lämna Bollnäs sjukhus då det inte ges några tydliga besked om sjukhusets framtid, skriver Peter Nordebo.
Mörka orosmoln hänger över Bollnäs sjukhus. Regionledningen har allvarligt misskött sin relation till den entreprenör som under sju år drivit sjukhuset på regionens uppdrag. Om detta varit en avsiktlig politik eller om det beror på inkompetens kan jag inte bedöma. Men det är ingen tvekan om att bristen på besked från regionen om framtiden för Bollnäs sjukhus skadar både Aleris och sjukhuset.
2021 går det nuvarande avtalet med Aleris ut. Det går inte att förlänga ytterligare. Inte utan en föregående upphandling, en upphandling som enligt gällande lagstiftning måste vara öppen för alla. Någon upphandling har inte beslutats av regionen, än mindre har den inletts.
Liberalerna begärde under 2018 vid upprepade tillfällen att hälso- och sjukvårdsnämnden skulle fatta beslut om att inleda en upphandling. Det blockerades av majoriteten i regionen – Socialdemokraterna, Vänstern, Centerpartiet och Miljöpartiet. Fortfarande i januari 2019 talar regionledningen om att en eventuell upphandling kan beslutas någon gång i vår.
Granskar man regionens investeringsbudget slås man av att det kommer att göras gigantiska investeringar på regionens sjukhus i Gävle och Hudiksvall de närmaste åren. Det är bra och välbehövligt. Men några investeringar i lokaler och utrustning i Bollnäs har inte genomförts på senare år, och tycks inte heller planeras framöver.
Under tiden skadas den nuvarande organisationen av beslutsförlamningen. Duktiga medarbetare funderar över den fortsatta karriären. Det finns inga tydliga besked om att Bollnäs sjukhus ska finnas kvar i nuvarande omfattning. Vilka specialiteter kommer att finnas kvar, vilka operationer ska utföras på sjukhuset, vilka kliniker ska drivas vidare i nuvarande omfattning – ingen vet vilka planer regionledningen har, och redan anställda medarbetare ser sig om efter alternativa attraktiva arbetsplatser. Samtidigt som det kommer att bli allt svårare att rekrytera till vakanser som uppstår i organisationen.
Och regionens oförmåga att ge klara besked påverkar naturligtvis alla andra privata utförare av sjukvård i regionen. Om regionen inte sätter värde på det prisbelönta sjukhuset i Bollnäs, vilket intresse har politikerna i majoriteten för att fortsätta samarbeta omkring hälsocentraler i privat regi runt om i länet?
Det enda sättet att skingra orosmolnen är att snabbt fatta beslut om villkoren och omfattningen av en ny upphandling av driften av sjukhuset i Bollnäs, i minst samma omfattning som det innevarande avtalet!
Peter Nordebo, Liberalerna helahalsingland.se 2019-01-18
Vi vill ha fria resor från mellanstadiet och uppåt!
Vi ställer oss helhjärtat bakom förslaget från signaturen Ensamstående morsasom publicerades påhelahälsingland.se och i tidningen den 10 november. Vi har länge förordat att alla skolbarn i Bollnäs kommun ska få busskort som gäller också på fritiden. Enligt en utredning som gjorts skulle det kosta 4,8 miljoner kronor per år att införa fria resor i kollektivtrafiken för skolelever.
Enligt det förslaget får alla elever i åldrarna 11–19 år resa fritt hela dygnet alla dagar inom Bollnäs och Ovanåkers kommuner, och gymnasieeleverna fria resor i hela länet. Det har många fördelar: barn och unga lär sig att åka kollektivt, de kan tryggt ta sig till skola och fritidsaktiviteter och det är rättvist med samma stöd för alla.
Det ger också ökat underlag för trafiken inom Bollnäs kommun, vilket förbättrar förutsättningarna att bibehålla och utöka turtätheten i kollektivtrafiken.
Finansieringen kan lösas genom att låta bli att bygga och förhyra en bandyhall på SJ-området i centrala staden. Det frigör sju miljoner kronor per år de närmaste 25 åren.
Peter Nordebo, Yanina Westergren, Daniel Didricksson och Carina Östansjö, Liberalerna helahalsingland.se 2018-11-13
Skolan först ett måste i Bollnäs
I tre av varandra oberoende utvärderingar av den svenska skolan kommer Bollnäs bland de 10 procent sämsta kommunerna i Sverige, skriver Bo Hellberg oroat.
Detta beror givetvis inte på att våra barn och ungdomar har sämre förmåga än barn från andra ställen som till exempel Ovanåker och Ockelbo som trots väsentligt lägre kostnader per elev ligger i det främsta ledet i landet avseende skolresultat.Förhållandena, som uppenbarligen inte beror på ekonomiska faktorer, har varit kända under en längre period och man har från både politiskt och tjänstemannahåll svarat med att åtgärder vidtagits för att styra upp skolverksamheten. Uppenbarligen har detta inte givet eftersträvad effekt. Konsekvenserna av detta misslyckande kommer att vara elever lämnar skolan med dåliga förutsättningar för yrkesliv och vidare studier, ett svek mot våra ungdomar.Redan i dag ligger arbetslösheten i Bollnäs högt, samtidigt som kompetent arbetskraft saknas. En del av förklaringen ligger i de svaga skolresultaten. Redan idag är andelen elever som söker sig till gymnasiestudier eller akademiska utbildning lägst i landet. Långsiktigt kommer följderna att bli ytterst besvärande för de som drabbas och för möjligheter att rekrytera kompetent arbetskraft till såväl företag som till offentlig sektor, vilket får till följd att kommunen stannar i utveckling.Krafttag måste till och eftersom den egna kompetensen uppenbarligen inte räcker till måste utomstående sakkunskap utnyttjas och det brådskar.
Liberalerna främsta fråga är därför skolan först i högsta grad aktuell i Bollnäs. Liberalerna föreslår att skolan ska återföras till statens ansvar för att ge en likvärdig skola i hela landet. I väntan på ett sådant beslut har liberalerna i Bollnäs antagit ett åtgärdsprogram för att skolan i Bollnäs ska leva upp till den standard som våra barn och deras föräldrar har rätt att kräva. Bo Hellberg, kommunfullmäktigekandidat, Segersta Ljusnan 2018-09-01
Inte ”någon annan” som betalar hall
En vanlig missuppfattning som finns när det gäller planerna med en bandyhall på SJ-området är att det är ”någon annan” som betalar. Detta är fel! skriver L:s Daniel Didricksson i Bollnäs.
Visst, det är någon annan än kommunen som bygger själva hallen men för att betala den hyra på över 200 miljoner kronor under 25 år så är det dina och mina skattepengar som kommer användas.Liberalerna tycker att dessa 200 miljoner är pengar som skulle kunna användas bättre. Till exempel för att höja kvaliteten inom skola och äldreomsorg eller varför inte till att rusta våra gator och vägar.
Tänk på det när du väljer valsedel till kommunfullmäktige. Liberalerna sätter välfärd före skrytbygge!
Hälsingekommunerna Nordanstig och Bollnäs missade att söka det särskilda stöd som Socialstyrelsen delar ut som ett särskilt bidrag till dagersättning för den som arbetar i daglig verksamhet, skriver Peter Nordebo.
Jag deltog i en debatt på lätt svenska i veckan som gick. En del av publiken var personer med intellektuell funktionsnedsättning som gått studiecirkeln Mitt val hos Studieförbundet Vuxenskolan. En fråga som deltagarna tog upp med oss politiker var dagersättningen för den som arbetar i daglig verksamhet, som legat på 37 kronor per dag i många år. Vi politiker var genomgående ganska okunniga om hur systemet fungerar för den som inte lyckats etablera sig på den vanliga arbetsmarknaden. Men jag gav på sittande fot ett vallöfte att jag skulle ta initiativ för att göra en översyn av ersättningen. Även om jag förstår att vi inte på ett bräde klarar att höja den till en nivå som deltagarna tycker är rimlig.
Nu visar det sig att staten för ett år sedan erbjöd kommunerna ett särskilt statsbidrag för att kunna höja just den här ersättningen. Socialstyrelsen fick 350 miljoner kronor att fördela mellan kommunerna. Mer än tre av tio kommuner avstod från att rekvirera pengar, och den 1 juni frös bidraget inne för 2018.Bollnäs kommun skulle ha fått 1 260 000 kronor att fördela på målgruppen – om kommunen hade sökt pengarna. Hudiksvalls kommun fick 1 680 000 kronor. Ljusdals kommun fick ut 1 902 939 kronor. Till Ovanåker betalade Socialstyrelsen 490 000 kronor medan Söderhamn fick det största beloppet – 3 324 430 kronor. Men Nordanstig och Bollnäs sökte inga pengar… Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi missat chansen att använda statens pengar för att höja habliteringsersättningen i Bollnäs. Jag står för mitt vallöfte – jag kommer att ta upp frågan inför kommande budgetar och jag kommer att ställa en fråga till socialnämndens ordförande och kräva besked om varför kommunen lät bli att rekvirera statsbidraget! Peter Nordebo (L) Ljusnan 2018-08-31
Bort med skrotbilarna innan de blir skrot
Det är sorgligt att se hur en till synes fräsch bil inom loppet av en vecka blir vandaliserad och sönderslagen, löstagbara delar stulna och glasbitar och mer eller mindre giftiga vätskor sprids runt vraken när tiden går, skriver Peter Nordebo (L) som vill att de ska tas bort bums.
Jag drev i våras igenom i miljö- och byggnämnden i Bollnäs att samhällsbyggnadskontoret ska se över de regler vi tillämpar när det gäller övergivna bilar utefter vägar och i övrigt i naturen. Det är sorgligt att se hur en till synes fräsch bil inom loppet av en vecka blir vandaliserad och sönderslagen, löstagbara delar stulna och glasbitar och mer eller mindre giftiga vätskor sprids runt vraken när tiden går.Det är nämligen inte sådana omständigheter som förvaltningen tar hänsyn till när det gäller bilar som övergivits. Istället förhåller man sig strikt till en lagstiftning som i grunden är till för att skydda bilägarens intresse, att man inte hur som helst får ta hens fordon i beslag. Och gömmer sig bakom att bilen är Trafikverkets ansvar om den står så att den påverkar trafiksäkerheten. Vilket de väldigt ofta gör.Jag vill att grundregeln ska vara ”Titta där står en bil som blivit övergiven. Den har stått där i mer än 24 timmar. För att skydda ägarens egendom från skadegörelse och miljön från föroreningar låter vi på ägarens bekostnad forsla bort den till en bättre plats där den kan stå tills ägaren tar hand om den. Och så skickar vi en räkning till bilens ägare och berättar var hen kan hämta ut sin bil, som annars vidarebefordras till skrotning.”Det finns detaljer i detta som behöver funderas mer kring. Därför ska förvaltningen ta fram ett regelverk som reglerar de olika delarna, Men grundprincipen ska vara ”Bort med skrotbilarna!” Helst innan de blir till skrot… Peter Nordebo (L) Ljusnan 2018-08-29
Liberalerna prioriterar barn och äldre
Vi lovar att ta ansvar även när det blir tufft, och vi ger inte bort dina skattepengar till särintressen – vi kommer att prioritera den grundläggande kärnverksamheten! skriver tre L-politiker i Bollnäs.
Lagom till efter valet har Bollnäs kommun ett sparbeting på minst 70 miljoner kronor. Hur kommer de olika partierna att prioritera, när hela verksamheter måste tas bort? Vi i Liberalerna kommer att sätta kärnverksamheten först, och då framför allt skolan, äldreomsorgen och vägarna. I början av sommaren lade vi fram ett skolpolitiskt program, vi har länge arbetat för förbättringar av vägnätet och vi har hittills ensamma stridit för att privata företag ska få bygga äldreboende och för rimliga förutsättningar för hemtjänstföretag. Allt för att ge valmöjligheter och kvalitet i välfärden, men också för att få hjälp med investeringar och ge bättre förutsättningar för småföretag. Vi samarbetar gärna med de partier som vill arbeta kring dessa frågor med oss.
Om man som vissa partier däremot inte vill att exempelvis privata företag ska få bygga äldreboende – utan att kommunen behöver lägga en krona på det hela – hur har man då tänkt lösa behovet av nytt äldreboende? Samtidigt vill dessa partier glatt stoppa miljoner skattepengar i det högst vinstdrivande företaget Samhällsbyggnadsbolagets ficka för en bandyhall. Dubbelmoral?
Vi som sitter i kommunfullmäktige har länge vetat att vi har en åldrande befolkning, hög arbetslöshet – bland de högsta i Sverige, och skandalöst låga skolresultat i den kommunala skolan. Mer kostnader är alltså att vänta, samtidigt som alltmer ansvar flyttas från stat till kommun. Skatteintäkterna är för låga, och plus och minus går inte ihop. Och nu måste vi som sagt skära ner 70 miljoner av kommunal verksamhet. Vi behöver inte fler utgifter – vi måste ha mer intäkter, och vi måste organisera den kommunala verksamheten bättre. Att blunda för detta, hålla för öronen och samtidigt lova allt till alla är ansvarslöst. Skattekistan har en botten, och den är redan nådd. Vi lovar att ta ansvar även när det blir tufft, och vi ger inte bort dina skattepengar till särintressen – vi kommer att prioritera den grundläggande kärnverksamheten!
Liberalerna Bollnäs Yanina Westergren Daniel Didricksson Peter Nordebo Helahalsingland 2018-08-28
”Ska vara lugn och ro i alla klassrum”
Som pappa till två döttrar är jag orolig för hur framtiden kommer att se ut. En bra skola är otroligt viktigt för hur det kommer att gå för dem i framtiden. Den kunskap, erfarenhet och värderingar de får med sig är deras verktyg för att lyckas komma dit de vill när de lämnat skolan. För det finns ingen genväg till kunskap: det behövs tid och skickliga lärare. Och det ska vara lugn och ro i alla klassrum.
De prioriteringar vi gör i dag kommer våra barn att få leva med i framtiden. I dag räcker inte pengarna och lärarna till för att lyckas få varenda unge godkänd i skolan. Att det då finns politiker i Bollnäs som vill bygga en bandyhall på SJ-området, där kommunen ska förbinda sig att hyra hallen minst 25 år för över 200 miljoner kronor, är helt galet. På riktigt.
Därför behövs politiker som prioriterar rätt. Som sätter skola och välfärd först. Vi måste först ta hand om det vi har innan vi drar på oss nya, stora kostnader. Daniel Didricksson (L), kommunfullmäktigekandidat Ljusnan 2018-08-25
Det handlar inte om röstfiske, Nilsson Sträng!
Olov Nilsson Sträng anklagar (Insänt Ljusnan 22/8) Liberalerna i Bollnäs för röstfiske och för att vi vidhåller en annan uppfattning än majoriteten i Bollnäs nuvarande fullmäktigeförsamling. I en fungerande demokrati är två frågor viktiga inför ett val, nämligen att granska och bedöma det arbete som utförts under den gångna mandattiden och att väga samman detta med vad man förväntar framgent. Att kalla detta röstfiske och inte särskilt snyggt är precis det sistnämnda. Bo Hellberg (L) , Segersta, kommunfullmäktigekandidat Ljusnan 2018-08-24
Hallbeslut har inte vunnit laga kraft
Olov Nilsson Sträng (Insänt Ljusnan 22/8) tycker det är ”osnyggt” av Liberalerna att lyfta en fråga i valet som engagerar många medborgare. Att detta skulle vara i strid med demokratins goda anda? Sedan när blev det fel att lyssna på folket?, vill jag då fråga Olov Nilsson Sträng.
Tvärtom vill jag påminna om att beslutet om att bygga bandyhall på SJ-området är överklagat och har inte vunnit laga kraft. Det innebär att beslutet inte är giltigt förrän domstolen sagt sitt. Skulle domstolen av någon anledning underkänna kommunfullmäktiges beslut så finns det inte längre något beslut. Då måste frågan avgöras i kommunfullmäktige igen med en annan majoritet och med andra politiker. Alla beslut kan ändras. Sådan är demokratin.
Liberalerna vill se en helt annan utveckling av SJ-området med bland annat utbildningscentra och handel som skapar intäkter, arbetstillfällen och höjer utbildningsnivån istället för en hall som enbart kommer innebära en kostnad för kommunen. Därför är det självklart att Liberalerna agerar i denna fråga, det är i högsta grad en folkomröstning om vad vi vill se på SJ-området! Daniel Didricksson (L), kommunfullmäktigekandidat
Olov Nilsson Sträng skriver i en insändare i Ljusnan att beslutet om bandyhall på SJ-området redan är fattat. Det är både rätt och fel. Den 18 december i fjol röstades igenom att sälja kommunens fastighet Bro 4:4 och att skriva avtal med bandyklubben att kommunen ska hyra en blivande bandyhall i 25 år framåt.
Men det majoritetsbeslut som fattades av kommunfullmäktige förra året har överklagats och kommer att prövas av Förvaltningsrätten i Falun. Mycket talar för att rätten kommer att upphäva beslutet av formella skäl.
I dagsläget gäller alltså inte beslutet om att sälja fastigheten. Beslutet kan inte vinna laga kraft förrän domstolens besked kommer. Om domstolen upphäver beslutet måste frågan prövas på nytt i kommunfullmäktige. Om domstolen inte tycker att beslutet var olagligt kan Förvaltningsrättens beslut överklagas till Kammarrätten i Sundsvall.
Ett beslut som tidigare fattats av ett kommunfullmäktige kan också ändras av ett nytt fullmäktigebeslut. Liberalerna har sagt tvärt nej till planerna på en bandyhall på SJ-området. Vi står fast vid det. Det finns all anledning för de väljare som håller med Liberalerna om att det inte ska byggas bandyhall på SJ-området att tänka sig för vem de röstar på i valet. Frågan är inte slutligt avgjord.
När den kommer upp på nytt kommer Liberalerna att rösta för en satsning på att använda SJ-området för en ny stadsdel, med hänsyn till vårt kulturarv. Där ska etableras utbildningscentrum, lokaler för kontor och kultur, hotell, affärsverksamhet etc, i samverkan med externa intressenter! Peter Nordebo 2018-08-23
Ett hallprojekt som vilar på en osäker ekonomi
I ett besvärligt ekonomiskt läge har kommunfullmäktige i Bollnäs beslutat att under 25 års tid förhyra istid för allmänhetens skridskoåkning till ett pris av dryga 7 miljoner kronor per år som ska indexuppräknas årligen. Slutsumman kommer att hamna på minst 170 miljoner kronor och mest sannolikt på över 200 miljoner kronor under 25-årsperioden. Den bakomliggande tanken är givetvis att stödja Bollnäs GIF:s bandyverksamhet snarare än omtanke om allmänhetens behov av skridskoåkning.
Det företag som ska bygga och driva bandyhallen har ännu inte bildats och moderbolaget som kommunen förhandlat med, Samhällsbygnadsbolaget AB, har inte heller förbundit sig att satsa ett angivet aktiekapital som skulle vara ett mått på deras tro på och riskvillighet i satsningen på bandyhallen på SJ-området.
Inte heller har kommunen försäkrat sig om eller ens tagit reda på hur mycket Bollnäs GIF kommer att betala i hyra för sin verksamhet i hallen och om klubben har förmåga att bära denna hyreskostnad.
Hela projektet vilar på mycket osäkra ekonomiska förutsättningar och i sin iver att få till stånd en bandyhall tar kommunen orimligt stora ekonomiska kostnader och risker. Som kandidat på Liberalernas lista i det kommande valet är jag liksom partiet starkt emot en kommunal satsning på en bandyhall på SJ-området.
Bo Hellberg (L), Segersta Ljusnan 2018-08-21
Bra där, Moderaterna!
Moderaterna ställer sig bakom Liberalernas förslag att bygga ett nytt center för vuxnas lärande på SJ-området. Det måste rimligen innebära att de är beredda att ompröva planerna på att låta SJ-området förfulas av en jättelik bandyhall. Bravo!
Vi är helt överens om att SJ-området i stadens centrum ska användas för stadens och kommunens utveckling. Utbildning, kontor, handel och småindustri ger ökad kompetens, fler jobb och en växande kommun.
Fler utförare inom skola och omsorg har vi också drivit under mandatperioden. Miljö- och byggnämnden har tagit fram en detaljplan för äldreboende och förskola vid Hedhamre. Det finns flera privata aktörer som är intresserad av att exploatera kommunens tomt och bygga särskilt boende. Säkert finns också intressenter som kan tänkas satsa på förskola på tomten bredvid. Här har M varit med att fatta besluten i miljö- och byggnämnden. Det är bra att ni är med på tåget!
Naturligtvis ska vi öppna upp det monopol som i praktiken råder inom hemtjänsten. Nästa gång frågan kommer upp kan Liberalerna räkna med stöd från M, att se till att öka valfriheten inom hemtjänsten i kommunen! Lysande!
M ställer sig också bakom Liberalernas krav på att snarast rusta 83:an och 50:an. Rusta för att senare möjliggöra en trefältsväg med 100 km/timme. Bra där, M! Peter Nordebo 2018-08-19
Bandyhall extra lök på laxen
Bollnäs kommun står inför stora ekonomiska nedskärningar på område efter område. Skolresultaten är usla, våra äldre känner oro inför att åldras och våra byar upplever sig eftersatta. Trots detta vill en majoritet av politikerna i kommunfullmäktige dra på sig ytterligare kostnader i form av en bandyhall mitt i centrala Bollnäs för drygt 200 miljoner kronor under minst 25 års tid. Endast Liberalerna har med tydlig enig röst sagt nej till detta.
Om mindre än en månad är det val. Då har du chansen att byta ut de politiker som du tycker prioriterar galet mot politiker som tycker att våra välfärdsproblem och ekonomi behöver ordnas upp innan nya skrytbyggen tar fart. En röst på Liberalerna är en röst på just detta – politiker som prioriterar välfärden och skolan först! Tänk på det när du lägger din röst i höst. Daniel Didricksson (L), kommunfullmäktigekandidat 2018-08-16
Region Gävleborg behöver en ny politisk ledning. Den majoritet som nu styr sjukvården i länet har inte förutsättningar att vända alla negativa trender inom vården, menar Peter Nordebo (L).
Både personalen och patienterna har förlorat förtroendet för den styrande kvartetten av Vänstern, Centern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
Det är kris för sjukhusvården, där alldeles för många patienter får vänta alltför länge på undersökningar och operationer. Det är kris för de hälsocentraler som regionen driver i egen regi, på grund av att den bedrövliga personalpolitiken gör att alldeles för många fasta tjänster inte går att besätta med utbildad personal. Det är kris i ekonomin, därför att de obesatta tjänsterna kompenseras med allt större antal inhyrda läkare och sjuksköterskor för hundratals miljoner.
Den nedåtgående spiralen kan bara vändas om väljarna i september bestämmer sig för att de fyra styrande partierna inte längre ska ha majoritet i landstinget. Den nuvarande ledningen har inga idéer om förändring som tyder på att den kan vinna tillbaka personalens förtroende och övertyga utbildade läkare och sjuksköterskor att söka nytt jobb hos Region Gävleborg. Bara genom att byta ut det sittande styret kan framtidstro och arbetsglädje komma tillbaka till Region Gävleborgs arbetsplatser.
Liberalerna vill satsa på primärvården för att lyfta vårdsituationen både i den öppna sjukvården på hälsocentralerna och i den slutna vården på länets sjukhus. När primärvården kan ta hand om vården för fler människor och de som är sjuka känner förtroende att vända sig till sin hälsocentral, där var och en har sin egen fasta husläkarkontakt, får sjukhusens personal större möjligheter att ta hand om dem som verkligen behöver den mer avancerade vården. Liberalerna vill satsa på personalen, från vårdbiträden till specialistläkare, för att ge dem bättre arbetsmiljö, större inflytande och arbetstillfredsställelse och högre löner.
Vi vill inte uppleva fler förlorade år med växande köer till vården, ökande vårdskador och galopperande vårdkostnader! Du kan bli en del av lösningen genom att använda din röst klokt i valet den 9 september. Vi behöver en ny politisk ledning för Region Gävleborg! Hälsingland behöver en stark liberal röst. Kryssa mig på Liberalernas valsedel! Peter Nordebo, Liberal regionkandidat 2018-08-08
Bollnäs kommun står inför omfattande sparkrav. De närmaste åren måste politikerna fatta beslut om att skära ner kostnaderna för den nuvarande verksamheten med minst 50 miljoner kronor per år. I det läget står en majoritet i kommunfullmäktige fortfarande bakom förslaget att bygga en bandyhall på SJ-området i stadens centrum – trots att planerna innebär att skattebetalarna ska betala minst sju miljoner kronor per år i 25 år i hyra för hallen! Dessutom ska kommunen investera ytterligare tiotals miljoner i infrastruktur kring hallen…
Det är ekonomiskt vanvett att förbinda sig att betala ut 200-300 miljoner kronor under 25 år för en bandyhall. Årshyran på sju miljoner ska indexregleras och gäller i 2016 års penningvärde. När hallen är byggd kommer kostnadsutvecklingen att ge ett högre belopp första året, och sedan kommer hyran att räknas upp varje år. Och när hyrestiden är slut är kommunen fortfarande inte ägare till hallen.Vad som ska ske år 26 och framåt är det ingen som har svar på – men hallen kommer att stå kvar och det kommer att bli kommunen och skattebetalarna som kommer att vara tvungna att ta fortsatt ansvar!
Liberalerna säger tvärt nej till att förstöra stadens centrum och kommunens ekonomi med en bandyhall på SJ-området! Kom ihåg det när du ska välja valsedel i årets kommunval! Peter Nordebo, gruppledare Liberalerna Bollnäs 2018-07-31
Liberalerna står för valfrihet
Liberalismens idé är att varje människa ska ha frihet att själv forma sitt liv utifrån sina drömmar och mål. Det är du som ska bestämma över det som är viktigt för dig, så länge det inte är till skada eller nackdel för någon annan.
Det gäller skola och utbildning, där var och en själv ska kunna välja väg och få stöd utifrån sina förutsättningar. Det gäller inom äldreomsorgen, där det ska finnas olika utförare av hemtjänst och särskilt boende. Det gäller inom vården, där en god och nära primärvård ska vara grunden och var och en ska få välja sin husläkare.
Goda förutsättningar för företagande ger fler jobb och mer välfärd.
Varje människa ska ges förutsättningar att inkluderas i vårt gemensamma samhällsbygge, oavsett etnisk bakgrund, funktionsvariationer, religion eller sexuella läggning.
Jag tror att du delar Liberalernas grundvärderingar om demokrati och valfrihet. I år är det hundra år sedan den tidens liberaler med stöd av socialdemokraterna efter många års kämpande lyckades förverkliga allmän och lika rösträtt i Sverige. Ett sätt att försvara den liberala demokratin är att välja vår valsedel i höstens val till kommun, region och riksdag! Peter Nordebo, regionkandidat L 2018-07-27
Riksradion uppgav häromdagen att Socialdemokraterna ska gå till val på en miljard extra till primärvården. Det lät ju bra. Primärvårdens hälsocentraler är viktiga!
Men sedan började jag räkna om satsningen på riksnivå till regionala pengar… En miljard kronor till hela landet fördelat på tio miljoner invånare innebär en hundring per skalle. I Gävleborg har vi ungefär 285 000 invånare. Det skulle innebära 28,5 miljoner kronor till regionen.
Liberalerna går till val på ett budgetförslag som för 2018 skulle ha gett 1,6 miljarder kronor extra för fler läkare på hälsocentralerna, en miljard till fler vårdbiträden, en miljard till LSS, 100 miljoner till karriärtjänster för sjuksköterskor och en kömiljard för kortare vårdköer. Tyvärr röstade riksdagen nej till Liberalernas budgetförslag. Också i regionens budgetomröstning föll Liberalernas förslag om satsningar på hälsocentralerna i Gävleborg. Men med en ny majoritet i regionfullmäktige efter valet hinner vi justera budgeten för nästa år i rätt riktning redan innan årsskiftet!
Vi tar naturligtvis tacksamt emot mer pengar från staten. Men om det är satsningar på primärvården man vill ha är det bättre att rösta på Liberalerna än på Socialdemokraterna.
Det är hälsocentralerna som är nyckeln till en god och nära vård för länets patienter! Vi behöver ha en stark organisation, där fasta tjänster är besatta med ordinarie personal. Det är förutsättningen för att det ska bli en rimlig arbetsbörda för var och en. Och förutsättningen för att varje patient ska få sin egen husläkare.
Det är också en arbetsmiljöfråga att regionens anställda ska få uppleva en känsla av sammanhang på sin arbetsplats, att deras uppfattning om vårdens inriktning och organisation får en avgörande betydelse. Det behövs en ny personalpolitik och en ny regionledning för att förändringar ska ske!
Du kan bli en del av lösningen genom att använda din röst klokt i valet den 9 september. Vi behöver en ny politisk ledning för Region Gävleborg! Hälsingland behöver en stark liberal röst. Kryssa mig på Liberalernas valsedel!
Peter Nordebo, regionkandidat L 2018-07-16
Länets hälsocentraler måste bemannas med tillsvidareanställd ordinarie personal. Först då blir det möjligt för varje patient att få en fast husläkarkontakt, menar Liberalerna.
Jag läser i Dagens Samhälle om en undersökning av vilka regioner som egentligen står för den svenska exportnäringen. De siffror som oftast används för att jämföra olika regioners bidrag till exporten är Statistiska Centralbyråns, SCB:s. Men det är ett missvisande underlag för beslut om var det finns störst behov av satsningar på infrastruktur som vägar och järnvägar, eftersom SCB:s siffror bara tillräknar exportvärdet till den region där respektive företags huvudkontor finns.
På initiativ av Region Västerbotten har en konsultbyrå räknat ut var produktionen av de varor som går på export sker. Det ändrar förutsättningarna. De fem Norrlandslänens exportvärde är enligt SCB 92,5 miljarder kronor av Sveriges totala export på 1 100 miljarder. Men beräknat på var varorna produceras stiger Norrlands andel till 113 miljarder. Dessutom ska man bära i minnet att åtskilliga exportvaror som tillverkas i andra regioner bygger på råvara från Norrland. Och på vattenkraftsel.
En ökad satsning på upprustning och underhåll av vägar och järnvägar norr om Dalälven skulle innebära ett lyft för exportnäringen. Och för klimatet, om fler av de långväga transporterna kunde köras på järnväg istället för landsväg!
Hälsingland behöver en stark liberal röst. Kryssa mig på Liberalernas valsedel!
Naturvårdsverkets beslut att stoppa licensjakt på varg kommande vinter är oklokt. Det betyder att myndigheten tar ifrån länsstyrelserna deras rätt att lokalt besluta om allmän jakt på varg. Det innebär också att förvaltningen av vargstammen mister sin lokala förankring.
Riksdagen har beslutat att vi ska ha en vargstam på 170-270 individer. Redan den lägre nivån för med sig negativa konsekvenser för många människor och verksamheter. Vargen är farlig för hundar och tamboskap, och risken att vargar angriper människor skrämmer många från att vistas i skogen i varglänen.
Enda möjligheten att skapa acceptans för frilevande varg i Sverige är att stammen hålls nere till antal och att förvaltningen beslutas lokalt med inflytande av civilsamhället. Det är oacceptabelt att den beslutande myndigheten öppet strävar efter att skapa en vargstam på högre nivåer än den riksdagen beslutat om!
Vargen är ingen hotad art, det finns 100 000-tals vargar i världen. Vargar som inte jagas blir orädda för människor. De täta vargreviren i Mellansverige och södra Norrland kommer att vålla mer skada om jakten stoppas. Naturvårdsverkets beslut att ställa in licensjakten bör rivas upp!
Peter Nordebo 2018-07-01
Ja till stadsutveckling!
Liberalerna i Bollnäs har yttrat sig över förslaget till ny detaljplan för SJ-området och den fastighet som kommunen äger, Bro 4:4. Vår främsta invändning mot att bygga en bandyhall där är att det innebär att kommunen missar en fantastisk möjlighet att använda stadsdelen till något som kan påverka hela stadens och kommunens utveckling. Därför är det dags att påbörja en djupgående utveckling av området.
Vi vill att kommunen genomför en särskilt utformad upphandling för att hitta en entreprenör som är beredd att vara med och utveckla en ny stadsdel med bevarande av de byggnader som Länsmuseet pekat ut som värda att bevara. Här finns stora möjligheter för kontor, handel, hotell, utbildning, hantverk, fritidsverksamhet och kultur med mera.
Den bandyhall som föreslås i detaljplanen skulle bli en gigantisk koloss som påverkar och förstör hela stadsbilden. 25 meter i nockhöjd kan jämföras med ett åttavåningshus – minst 120 meter långt och 80 meter brett. Vid sidan av den kolossen skulle det fina korsvirkeshuset bli en lekstuga och den mäktiga plåtverkstaden en dvärg. Vagnverkstaden skulle jämnas med marken för att ge plats åt kolossen.
De senaste tre åren har kommunens befolkning ökat med drygt 1 000 personer. Det innebär att det behöver byggas för boende, utbildning och arbete. SJ-området ger chansen att mycket centralt i staden att rusta de gamla byggnader som rymmer så stor del av stadens historia, och komplettera med nybyggnation. Liberalernas vision är att här ska växa fram en ny stadsdel med centrum för vuxnas utbildning och fortbildning, lokaler för hantverk och handel, kommersiell service och andra ändamål i omedelbar närhet till det planerade nya resecentrum.
I en sådan ny stadsdel finns möjligheter att skapa hundratals nya arbetstillfällen. Där finns möjlighet att lokalisera statlig verksamhet om planerna på att lokalisera fler statliga jobb utanför storstäderna fullföljs. Bollnäs kan då bli ett ännu mer attraktivt handelscentrum, genom nya aktörer som lockar ännu fler att shoppa just i Bollnäs.
Också vår vision om en ny spännande stadsdel innebär stora investeringskostnader. Men när investeringarna är gjorda kommer de att generera hyresintäkter istället för hyreskostnader, och skatteintäkter av ökad sysselsättning snarare än skatteutgifter. Vi har ingen invändning mot att området exploateras i samarbete med privata investerare. Men vi är inte beredda att sälja området till den privata exploatören för att sedan hyra tillbaks det för skattebetalarnas pengar. Peter Nordebo 2018-06-21
Var rädd om dina böcker!
Idag finns ju alla sanningar på webben – på google, på facebook, på instagram och på andra sociala medier. Men finns de kvar där i morgon?
Sanningen är i händerna på den som har makten. På 1930-talet manade nazisterna i Tyskland människor att bränna sina gamla böcker på bål – böcker som berättade om andra sanningar än den som ”partiet” stod för. Och människor följde uppmaningarna.
Idag har det blivit långt lättare för en totalitär regim att ändra ”sanningen” i efterhand än det var då för en Hitler i Tyskland eller en Stalin i Sovjetunionen. Idag kan falska nyheter presenteras som sanna nyheter i sociala medier. I morgon kan de sanna nyheterna vara borttagna, och bara de falska finnas kvar. Och ingen kan någonsin gå på djupet och hitta sanningen.
Vem vet vilken generation som kommer att vara tvungen att leta på andra håll för att få veta hur det verkligen var, vad som egentligen hände och vem som faktiskt har rätt? Därför är det viktigt att böcker bevaras. Inte för att allt som står där nödvändigtvis var sant när det skrevs. Men därför att makten faktiskt inte kan gå tillbaka och radera det som då var viktigt och väsentligt för den som skrev det…
Så skicka inte utan tanke alla dina böcker till förbränning. Se till att det finns böcker kvar för kommande generationer att orientera sig i sin verklighet! Peter Nordebo Ljusnan 2018-06-29
Liberalernas i Bollnäs yttrande över samråd kring ny detaljplan för Bro 4:4 m fl
Den främsta invändningen mot förslaget till att bygga en bandyhall på SJ-området är att det innebär att kommunen frånhänder sig en fantastisk möjlighet att utnyttja stadsdelen till att göra något som kan påverka hela stadens/kommunens utveckling. Därför är det dags att fatta beslut om att äntligen påbörja en utveckling av området.
Vi vill att Bollnäs kommun genomför en särskilt utformad upphandling i syfte att hitta en entreprenör som är beredd att vara med och utveckla en ny stadsdel på grundval av de byggnader som enligt Länsmuseets rapport om bevaransvärda byggnader är värda att bevara. Här finns möjligheter för kontor, handel, utbildning, hantverk, fritidsverksamhet och kultur med mera.
För det andra – de ekonomiska förutsättningarna för det projekt som BGIF och Samhällsbyggnadsbolaget föreslår oss att gå in på är mycket riskfyllda och vanskliga. För ett par år sedan skissade klubben med understöd av kommunens tjänstemän på en avskalad enkel hall på Sävstaås. Investeringskostnaden uppskattades då till 70 miljoner kronor. Om klubben fick låna till investeringen av kommunen så trodde klubben sig den gången kunna gå iland med kapitalkostnad, drift, skötsel och underhåll etc med ett årligt bidrag på sju miljoner kronor.
Nu ska man bygga en långt ifrån avskalad hall med initialkostnader på 20-25 miljoner kronor innan spaden sätts i marken. Fortfarande ska det räcka med att kommunen betalar sju miljoner kronor per år, med någon slags indexuppräkning, som kommunen och bolaget inte är överens om. Hur mycket bandyns kostnader kommer att öka jämfört med idag är osäkert. Risken är överhängande att klubben drar på sig kostnader som den inte kan bära. I det läget kommer kommunen att bära ett stort ansvar för att rädda klubben undan konkurs. Och plötsligt är årskostnaden en helt annan än sju miljoner…
För det tredje skulle hallen förstöra stadsbilden och förminska de bevaransvärda byggnaderna på området. 25 meter i nockhöjd kan jämföras med ett åttavåningshus – minst 120 meter långt och 80 meter brett. Vid sidan av den kolossen skulle det fina korsvirkeshuset bli en lekstuga och den mäktiga plåtverkstaden en dvärg jämfört med hallen. Vagnverkstaden skulle jämnas med marken för att ge plats åt kolossen.
För det fjärde är planerna på bandyhallen kopplade till anspråk som ställs av fotbollen i samma föreningen, att platsen för nuvarande bandyplan ska bli minst en konstgräsplan varav den på befintliga konstfrysningspist skulle förses med uppvärmning under vår och höst för att förlänga säsongen. Några kostnader för detta finns inte redovisade i förslagen.
Händelser i vår omvärld kan snabbt påverka den svenska ekonomiska utvecklingen och leda till betydligt större variationer i indexuppräkning och kostnadsutveckling.
SJ-området ger Bollnäs kommun en unik möjlighet för utvecklingen av staden. De senaste tre åren har befolkningen ökat med drygt 1 000 personer. Det innebär att det behöver byggas för boende, utbildning och arbete. SJ-området ger chansen att mycket centralt i staden att rusta de gamla byggnader som rymmer så stor del av stadens historia, och komplettera med nybyggnation. Liberalernas vision är att här ska växa fram en ny stadsdel med centrum för vuxnas utbildning och fortbildning, lokaler för hantverk och handel, kommersiell service och andra ändamål i omedelbar närhet till det planerade nya resecentrum.
I en sådan ny stadsdel finns möjligheter att skapa hundratals nya arbetstillfällen. I en sådan ny stadsdel finns möjlighet att lokalisera statlig verksamhet om planerna på att lokalisera fler statliga jobb utanför storstadsområdena fullföljs. I en sådan stadsdel kan Bollnäs bli ett ännu mer attraktivt handelscentrum, genom nya aktörer som lockar ännu fler att shoppa just i Bollnäs.
Det var ett tungt skäl för oss Liberaler att säga nej till planerna på att sälja kommunens fastighet Bro 4:4 till ett fastighetsbolag för att bygga en bandyhall där.
Men det finns natuligtvis fler skäl till att vi säger nej. Planerna på en hall bygger på att kommunen i 25 år ska förbinda sig att betala sju miljoner kronor om året. Beloppet är beräknat i 2016 års penningvärde och ska räknas upp med index varje år. Kommunens totala hyreskostnad blir alltså minst 175 miljoner kronor under de 25 åren. Dessutom ska kommunen stå för andra exploateringskostnader som följer av bandyhallen, som ny infart, gång- och cykelvägar, framdragning av fjärrvärme, vatten och avlopp etc.
Också Liberalernas vision om en ny spännande stadsdel innebär betydande investeringskostnader. Men när investeringarna är gjorda kommer de att generera hyresintäkter istället för hyreskostnader, och skatteintäkter av ökad sysselsättning snarare än skatteutgifter. Vi har ingen invändning mot att området exploateras i samarbete med privata investerare. Men vi är inte beredda att sälja området till den privata exploatören för att sedan hyra tillbaks det för skattebetalarnas pengar. För Liberalerna i Bollnäs Peter Nordebo, gruppledare 2018-06-19
Sämre skolresultat I Bollnäs än i Göteborgs sämsta förort – därför sätter vi skolan först!
I riksmedia brukar det pratas och skrivas om skrämmande låga skolresultat, och att snittet i Sverige nu ligger på 17 procent som inte klarar betygen i nian. Ofta tas segregerade förorter till storstäderna upp som skräckexempel och många tänker ”jaha, det är på grund av invandrarna”. I en SvD-artikel från sommaren 2017 om Göteborgs högstadieskolor förfasas man över kommunens sämsta skolresultat i förorten Angered; ”Allra sämst går det för eleverna i Angered, där bara 45 procent av eleverna som går ut nian får godkänt i alla ämnen.” I Bollnäs är siffran 40 procent.
Det är förstås svårare om man som nyanländ kommer till Bollnäs i 8:an och ska klara hela skolgången på mindre än två år, men räknar man bort nyanlända är det fortfarande 25 procent som inte får godkända betyg i nian. Vi tror att den så kallade ”inkluderingen” har med saken att göra. Alla behov kan inte tillgodoses i ett och samma klassrum av en och samma lärare, och alla förlorar på tron att en form funkar för alla. Oavsett bakgrund och anledningar ska alla kunna klara skolan för att som vuxen nå drömmar och egen försörjning. Det här är den enskilt viktigaste frågan för Bollnäs framtid – en mycket tung ödesfråga. Därför sätter vi i Liberalerna skolan först, och har lagt fram ett lokalt skolpolitiskt program:
Skapa ordning och reda i klassrummet – en grundförutsättning för inlärning. Ta fram en lokal ordningsstadga för skolan. Inför mobilfrihet i klassrummet. De digitala hjälpmedel som krävs enligt läroplan ska tillhandahållas av skolan. Ta fram ett handlingsprogram för tidiga åtgärder av ordningsstörningar i klassrummet.
Tidigare uppföljning så att skolan kan hjälpa innan det är för sent. Se till att skolorna i Bollnäs genomför ett läs- och skrivprov på vårterminen i ettan, för att kunna sätta in rätt stöd i tid.
Alla ska kunna klara skolan, men alla har olika förutsättningar. Skolan ska erbjuda tidigt stöd, speciallärare och små undervisningsgrupper för elever som behöver det.
Motverka att ungdomar fastnar i psykisk ohälsa eller hamnar i missbruk. Stärk elevhälsan, för mer förebyggande arbete mot alkohol- och annat drogmissbruk, samt mer arbete mot psykisk ohälsa. Yanina Westergren 2018-06-11
Missförstånd om vinster i välfärden
Debatten om vinster i välfärden bygger på ett antal missförstånd. Jag förstår på mina socialdemokratiska vänner att inte ens de politiskt aktiva som driver frågan om vinsttak eller vinstförbud i välfärdssektorn förstår vad det nerröstade förslaget till vinsttak skulle innebära.
I praktiken skulle ett tak för vinster vid sju procent av det operativa kapitalet göra det mycket svårt för privatföretag att sälja välfärdstjänster till kommuner, landsting och stat. Enligt regeringens bedömning berörs 3 435 företag med sammanlagt 229 000 anställda. De företagen driver verksamheter som berör ungefär 600 000 brukare. Till det kommer företag som är verksamma inom hälso- och sjukvård. Där väntar regeringen på en utredning om hur det ska gå till att stoppa deras vinster också, en utredning som ska komma 15 juni.
Det här handlar om företag där många av både anställda och företagsägare är kvinnor. Man kan inte undvika misstanken att det är skälet till att de ska beskattas i särskild ordning, medan manligt dominerade företag som utför tjänster åt stat, kommun och landsting slipper vinsttak. Det gäller byggföretagen som bygger skolbyggnaderna, sjukhusen och hälsocentralerna, de som bygger och underhåller vägarna som skolbussar och ambulanser ska åka på och det gäller de som tillverkar och säljer apparater och utrustning till vård, skola och omsorg.
Ett grundläggande missförstånd är att vinst är till skada för välfärden. Tvärtom är ju vinst en förutsättning för välfärd. Strävan efter vinst gör att företag blir effektivare och kan tillhandahålla fler och bättre varor och tjänster till oss som konsumenter. Det är själva grunden för marknadsekonomin. När företagen är framgångsrika kan de anställa mer personal som får lön och betalar skatt. Av 100 kronor som ett företag använder för att avlöna en anställd går ungefär 70 kronor till stat, kommun och landsting i form av skatter och avgifter. Pengar som används gång på gång för att göra det möjligt att utföra välfärdens tjänster och betala ut andras löner som i sin tur kommer tillbaka till välfärden i form av skatt.
Vi har redan ett system för att beskatta företagens vinster och utdelningar. Och vi har lagar som kan användas för att stoppa olagliga transaktioner som leder till att företag, företagare eller andra personer försöker komma undan att betala sin skatt. Det behövs ingen särskild beskattning för välfärdsföretag! Det vi behöver är tydliga kvalitetskrav för verksamheter inom välfärden. Peter Nordebo, 2018-06-09
Allvarliga hot också mot Hudiksvalls sjukhus
Jag var nyligen på en ögonbottenundersökning på Hudiksvalls sjukhus. Jag blev vänligt bemött och undersökningen gick bra. Jag kan inte bedöma den medicinska kompetensen eller den tekniska utrustningen. Men beskedet att mina ögonbottnar var OK togs tacksamt emot.
Jag noterade att tiden står still på ögonmottagningen i Hudiksvall. För ungefär 30 år sedan besökte jag den för att göra ett fotoreportage om den då nyss införda polikliniska modellen för gråstarrsoperationer. Jag hade senare också anledning att besöka den med en av ungarna vid ungefär samma tid. Som jag minns det såg det precis likadant ut då som nu. Jag tror till och med att det är samma stolar i väntrummet.
Det visar på ett av hoten mot Hudiksvalls sjukhus. Investeringarna har hållits tillbaka under decennier och det påverkar både patientsäkerheten och arbetsmiljön för personalen. När Region Gävleborg nu börjar planera för en omfattande ny- och ombyggnation kommer det att bli stora investeringskostnader. Kan väljarna lita på att de politiker som före valet lovar att genomföra projektet verkligen gör det när valet är över? Eller kommer de steg efter steg avlöva sjukhuset nuvarande specialiteter?
I Västernorrland gick S år 2014 till val på att ha Sollefteå sjukhus kvar. Efter valet lades BB och akutoperation mm ner, och akutsjukhuset är nu ett minne blott.
Det andra hotet mot sjukhuset i Hudiksvall är personalflykten. Under lång tid har regionen fört en undermålig personalpolitik med toppstyrning och lite personalinflytande och obefintlig personalvård. Det har blivit svårt att behålla och nyrekrytera personal, och allt fler av funktionerna är helt beroende av hyrläkare och hyrsyrror. Den senaste budgetprognosen tyder på att regionens kostnader för inhyrd personal kommer att bli 200 miljoner kronor högre än budgeterat. 200 000 000 kronor…
Oavsett politisk vilja blir det i längden inte möjligt att bedriva vården utan personal! Och den nuvarande politiska majoriteten tycks varken ha sjukdomsinsikt eller visioner för hur man ska komma ur hyrläkarberoendet.
Du kan bli en del av lösningen genom att använda din röst klokt i valet den 9 september. Vi behöver en ny politisk ledning för Region Gävleborg! Hälsingland behöver en stark liberal röst. Kryssa mig på Liberalernas valsedel!
Peter Nordebo, Liberal regionkandidat 2018-05-19
Övergivna bilar ska bort!
Lasse Feldtblad efterlyser i en insändare att politiker borde ta ansvar och skicka bilvrak till skroten där de hör hemma. Jag delar helt hans uppfattning. Jag har tagit upp frågan i miljö- och byggnämnden i Bollnäs, som på mitt förslag i april i fjol gav tjänstemännen i uppdrag att ta fram en strategi för hantering av övergivna bilar. Tyvärr har inget konkret hänt ännu, varför jag tidigare i veckan tog upp frågan igen med chefen för samhällsbyggnadskontoret.
Det finns begränsat stöd i lagen att forsla bort en annans bil. Min uppfattning är att lagen därför behöver skärpas, och under förra året motionerade jag till Liberalernas landsmöte att partiet ska ta initiativ till förändringar i Miljöbalken. Landsmötet sa ja till förslaget, och jag hoppas att det snart kommer ett initiativ i riksdagen.
Jag anser att det borde vara självklart att kommunen på ägarens bekostnad får rätt att forsla bort en uppenbart övergiven bil, helst innan den blir vandaliserad och förstör miljön genom utsläpp och glaskross!
Peter Nordebo, 2018-05-18
Lägg inte hundratals miljoner på bandyhall!
Vi har många viktiga och kostsamma verksamheter i Bollnäs kommun. Många av verksamheterna är dessutom lagstyrda, och inte möjliga att spara på. En knapp tredjedel av Bollnäs kommuns budget kommer från staten via bidrag, och resten tas in via kommunal skatt. Liberalerna prioriterar de grundläggande behoven hos medborgarna, sådant som vägar, skolor, äldreboenden, och så vidare. Det är det vi tycker att Bollnäs ska lägga dina skattepengar på. Vi vet idag att kostnaderna för förskolor, äldreomsorg och annan social vård och omsorg kommer att öka kraftigt under åren framåt. Svåra beslut kommer att behöva tas gällande att kapa bort stora kostnader inom kommunen.
Att då överhuvudtaget överväga att lägga mångmiljonbelopp per år i 25 år framåt på en bandyhall är oansvarigt och rent absurt, anser vi. För bandymiljonerna måste förstås tas från annan verksamhet. Vad ska vi kapa bort? Lägga ner ett par äldreboenden, eller kanske strunta i att bygga de nya förskolor som behövs? Lägga ner simhallarna i Kilafors och Arbrå? Ta bort lärare eller lägga ner skolor? Låta vägarna förfalla? Vi antar att de partier som är för att ta pengar från annan verksamhet och lägga dem på bandyhall har några förslag.
I ”Arenafeber – Glädjekalkyler när svenska kommuner bygger arenor” (2010) från den liberala tankesmedjan Timbros och SlösO (Ombudsmannen mot slöseri av skattemedel), står bland annat att läsa: “Mönstret är i regel detsamma: först tas ett principbeslut om att det vore positivt med en arena av något slag, därefter presenteras en kostnadsberäkning som efter att ha reviderats flera gånger visar sig inte täcka ens hälften av de faktiska kostnaderna. Partier av alla färger accepterar och bidrar till denna logik. Besluten är ofta blocköverskridande, och skattebetalarnas mer generella intressen diskuteras sällan, varken av folkvalda eller av journalister.”
Det är ungefär så det gått till även här i Bollnäs. Men som tur är har inget slutgiltigt beslut tagits ännu. Det är bara att hoppas på att övriga partier tar sitt förnuft till fånga. Sätt stopp nu, innan gökungen ätit upp hela staden! Yanina Westergren och Peter Nordebo Ljusnan oktober 2017
Vi fortsätter kampen för hedersoffren!Att bekämpa hedersförtrycket är i vår tid lika viktigt som frågan om allmän rösträtt i början av förra seklet. Kampen måste vinnas, om inte Sverige ska kastas generationer bakåt i jämställdhetskampen.
Hederskulturen skördar tiotusentals offer, framförallt flickor och kvinnor som lever i ständigt förtryck. Kontroll, våld, övergrepp och tvångsäktenskap är deras vardag. Förövarna är ofta flera personer, och kan vara såväl mammor, bröder, pappor eller andra närstående i släkten.Vi accepterar inte att våra demokratiska system hotas av familjetraditioner och patriarkala värderingar. Samhället har en skyldighet att agera reservationslöst för att skydda de utsatta. Detta är Liberalernas övertygelse. Friheten att få bestämma över sitt eget liv är kärnan i liberalismen – och det gäller ALLA medborgare.Vi vill ta bort allt statligt och kommunalt stöd till odemokratiska organisationer och samfund som inte respekterar mänskliga rättigheter, kvinnor och mäns lika rättigheter och inte arbetar främjande för jämställdhet och integration.Vi vill införa obligatorisk samhällsorientering för nyanlända, ett samhällskontrakt där medborgarskapets betydelse lyfts fram och det svenska språket får en central roll. Språket är nyckeln till integration, och om man ska bo i Sverige är det nödvändigt att man lär sig svenska.Vi vill också att lagen skärps och att fler verktyg ges för att skydda barn och unga som riskerar giftas bort mot sin vilja. Det handlar om att införa nolltolerans för alla former av hedersrelaterat våld och förtryck.Vi liberaler kommer aldrig ge upp kampen för hedersoffren. Det är dags att förstå i vilken omfattning hedersrelaterat våld och förtryck drabbar människor i Sverige, ge offren upprättelse och straffa dem som gör sig skyldiga till förtryck i hederns namn. Yanina Westergren och Peter Nordebo Ljusnan september 2017
Grattis, förskole-, fritidshems- och daghemspersonal i Bollnäs! Är du kräsmagad, så läs inte vidare. Att i arbetet vara ute i alla väder, slita knän både inomhus och utomhus, och dagligen utsättas för sådant som bajs, kräks, snor, springmask, hårlöss och diverse bakterier är vardag för förskole-, fritidshems- och daghemspersonal. Hur viktiga de är för såväl våra barns utveckling som för samhällsbygget i stort behöver väl knappast nämnas. Men hör och häpna – de står själva för sina arbetskläder! Det finns någon enstaka jacka här och någon överdragsbralla där, vilket knappast täcker behovet. Nej, det är inget skämt.
Man tycker att facket redan borde ha ordnat upp detta, eller att utvecklingen från arbetsgivarens håll sett kommit längre. Det är dessutom hård konkurrens om personalen och svårt att rekrytera. Som politiker skäms jag över de gamla unkna orättvisor som tillåts leva vidare. Det är skamligt och respektlöst! Att kommunen tillgodoser denna yrkesgrupp med de arbetskläder som behövs i deras mycket klädslitande yrke ska vara en självklarhet – liksom det är för andra yrkesgrupper inom kommunen med behov av arbetskläder.Eftersom inget hände lämnade jag för ungefär ett och ett halvt år sen in en motion om att undersöka och tillgodose behovet av arbetskläder inom förskolan. I går fick motionen ett stort JA från kommunstyrelsen, så nu är det bara kommunfullmäktige kvar. Jag utgår ifrån att ingen heller där vill rösta emot att få ordning på en gammal orättvisa. Så jag vågar redan nu säga grattis alla hjältar i förskola, fritids och daghem till en liten återupprättelse – och grattis kommunen, till ett steg i rätt riktning. Yanina Westergren Ljusnan september 2017
Detbidde knappt en tummetott…
Trafikverkets investeringsplan för infrastrukturen under de närmaste tio åren innehöll som väntat mycket lite för landsorten, landsbygden och glesbygden. De enda undantagen är att det finns några ganska stora projekt längs Norrlandskusten som kan komma igång under senare delen av planperioden, som till exempel fyra mil dubbelspår utmed ostkustbanan norr om Gävle och start av byggnation av Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå.
Men för oss som är beroende av landsvägar för att ta oss till jobbet, för oss som bor där det inte går tåg och buss, för oss som behöver en väg som går att köra bil på, finns det inte mycket hopp i Trafikverkets plan. Vi som använder oss av mindre trafikerade vägar kan inte räkna med att standarden kommer att ens förbli vid dagens nivå.
”Prioriteringen av åtgärder kommer att påverka robustheten på de Lågtrafikerade vägarna. Beroende på åtgärd kommer en del vägar att få en förbättrad robusthet medan en större del av vägarna får en försämring. Det innebär att risken för mindre störningar och temporära restriktioner kan öka på denna del av vägnätet. Där robustheten försämras behöver det avhjälpande underhållet öka för att säkerställa framkomligheten när störningar uppkommer.”
På vanlig svenska betyder det att Trafikverket kommer att låta förfallet att fortsätta på de tjälskottangripna landsbygdsvägarna, och om det blir för stora potthål är myndigheten redo att rycka ut för att avhjälpa problemen – kanske genom att hyvla bort asfalten och lägga på grus istället…
Jag tycker inte att det duger. Den infrastruktur som etablerats under årtionden får inte förfalla! Minimikravet är att underhållet är tillräckligt för att upprätthålla dagens nivå, också på landsbygden! Peter Nordebo
Ljusnan september 2017
Stärkt liberal landsbygdspolitik
Liberalerna i Gävleborg har lämnat en motion inför partiets landsmöte i höst. Vi vill att Liberalerna tydligare ska markera att partiet vill vara relevant också för väljare i landsorten och på landsbygden. För ett liberalt parti är respekten för minoriteters intressen grundläggande för demokratin. Att urbaniseringen i Sverige är större än i nästan alla jämförbara länder är inte en naturlag, det är en följd av den politik som förts.
När ungdomar går ut gymnasiet väljer de många gånger att flytta till en högskoleort för att skaffa en akademisk examen. Ofta blir de kvar på den nya studieorten och betalar sin skatt i storstaden. Deras gamla hemkommun får dock fortsätta att ta ansvar för far- och morföräldrar när de har behov av omsorg. Det kommunala utjämningssystemet ger inte tillräcklig kompensation för urbaniseringens effekter.
Norrland och skogslänen är och kommer att fortsätta att vara viktiga för landet. Därifrån levereras elkraft från vind och vatten, vedråvara och träprodukter från skogen, stål och metall från gruvorna. Landsbygdens näringar kommer att fortsätta att vara avgörande för de svenska exportintäkterna. En förutsättning är att det ska vara möjligt för människorna att bo kvar, med vettiga möjligheter att ta sig till och från jobbet på den regionala arbetsmarknaden. Det kräver också att vägar och järnvägar underhålls och byggs ut för att bära växande transportvolymer.
Vi vill att Liberalernas politik för landsbygden utvecklas. Det kräver stora investeringar i hela landets infrastruktur. Den skeva fördelningen av väg- och järnvägsbudgetarna gör att anslagen inte ens räcker till att underhålla och bevara standarden på befintlig infrastruktur.
Staten måste ta ansvar för att fiber byggs ut också ut till mindre samhällen på landsbygden innan kopparledningar för telefoni klipps av. Mobilmaster är inte lösningen när äldre behöver trygg och stabil tillgång till välfärdstjänster via bredband.
Liberalerna behöver göra sig till förespråkare för förslag som leder till att hela Sverige kan leva, bortanför de enkla slagorden och plakatpolitiken.
Tillämpningen av strandskydd, förutsättningar för besöksnäringen och turistbranschen, bostadsplanering, kommunikationer, goda villkor för småföretag och kvinnors företagande, forskning och utveckling, tillgången till riskkapital, utbildning – på snart sagt varje politikområde behöver förslag som leder till goda förutsättningar för landsbygden tas fram. Liberalernas regiongrupp i Gävleborg genom Peter Nordebo, Kent Löfgren och Hasse Backman 2017-07-19
Bästa vårdcentralerna är hotade
De åtta vårdcentraler i Gävleborg som uppskattas mest är alla drivna av privata företag. De åtta är Söderhamnsfjärdens HC, Oxtorgets HC, Eira HC, HC City, E-hälsans HC, Voxnadalens HC, Harmånger HC och Håstaholmens HC. Det visar Vårdföretagarnas senaste patientenkät. Av de 20 mest uppskattade hälsocentralerna i länet är 13 privata. Och det är just dem som regeringspartierna vill tvinga att slå igen, ivrigt påhejade av Vänstern. Om de lyckas driva igenom sitt krav på förbud mot vinster i välfärden kan de här vårdföretagen inte längre fortsätta att bedriva hälso- och sjukvård på landstingets uppdrag.
Med ett vinsttak enligt det förslag som regeringen nu förbereder kommer inget privat företag att kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet inom vård, skola och omsorg. Möjligheten till vinst är nödvändig för att försäkra sig om att det finns utrymme till nya investeringar och satsningar och en säkerhet för att lönsamheten kan variera över tiden. Det är ren mytbildning när de här partierna försöker få människor att tro att vinstpengarna från vården går direkt till skatteparadis. Och för Region Gävleborg är inte problemet att vinsterna i vården är för stora – det är underskotten som är problemet.
Om de privata vårdcentralerna tvingas stänga kommer de nöjda patienterna att hänvisas till regionens egna hälsocentraler, med rekryteringsproblem och resursbrist. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att regionen plötsligt skulle bli en mer attraktiv arbetsgivare, som snabbt suger till sig den duktiga personal som uppenbarligen jobbar på de här privata vårdföretagen.
Därmed inte sagt att de som jobbar på regionens egna vårdcentraler skulle vara mindre duktiga. Men regionledningen har inte ansträngt sig för att skapa en attraktiv arbetsmiljö som förmår locka läkare och sjuksköterskor. Hamrånge HC, Alfta HC, Sandviken Södra HC, Järvsö HC och Edsbyns HC är några av de offentligt drivna hälsocentraler som finns med bland de 20 bäst rankade.
Det är val 2018. Det är du med din röst som avgör om länets populäraste hälsocentraler ska tvingas slå igen. En röst på Liberalerna eller något annat av allianspartierna är ett stöd för att det fortsatt ska vara möjligt att driva offentlig verksamhet i privat regi! Peter Nordebo
Ljusnan 2017
Ge människor valfrihet också i hemtjänsten!Den enskilda människans frihet att välja är själva grunden för liberalismen. För Liberalerna i Bollnäs är det också ledstjärnan i diskussionen om hur äldreomsorgen ska förnyas i Bollnäs. Vi har drivit på för att låta någon oberoende utförare bygga och driva särskilt boende i Bollnäs, för att erbjuda ett alternativ och göra det möjlighet för den enskilde att välja vilket sorts boende hen vill bo i. Vi vill också ha fler alternativa utförare av hemtjänst för att öka valfriheten för både den som behöver bistånd och för personalen.
Lagen om valfrihet, LOV, infördes 2009 för att vara ett alternativ till den tungrodda Lagen om offentlig upphandling, LOU, när det gäller alternativa driftsformer i äldreomsorgen. I en utvärdering från 2012 skriver Statskontoret: ”Resultaten från analysen visar att de äldre har blivit mer nöjda över tid med hemtjänsten i kommuner som har ett valfrihetssystem enligt LOV. Den ökade nöjdheten kan vara ett uttryck för att hemtjänstens kvalitet ökat i dessa kommuner. Den kan också vara ett uttryck för att brukarna uppskattar möjligheten att välja utförare.”
I Bollnäs kommun har valfriheten hållits tillbaka genom att alternativa utförare fått en väsentligt lägre ersättning per timme, jämfört med vad det kostar att driva hemtjänst i kommunens regi. Det har gjort att det funnits små möjligheter för den enskilde att välja att få sin hemtjänst av någon annan utförare.
Det vill vi ändra på! Den beslutade översynen av alternativa driftsformer bör leda till mer rättvis ersättning till privata utförare av hemtjänst. Då kan fler företag etablera verksamhet i Bollnäs och den enskilde välja det alternativ som hen tycker ger bäst kvalitet i omsorgen. Att upphandla hemtjänst med hjälp av LOU är dyrt, byråkratiskt och tungrott – och ger dessutom ingen valfrihet, eftersom LOU inte kan tillämpas tillsammans med LOV.
Upphandling ger all makt till kommunen och det företag som vinner upphandlingen. Den enskilde får inget att säga till om. LOV ger makten till brukaren. Vi tycker valet är enkelt! Vi vill ge människor valfrihet också i hemtjänsten! Yanina Westergren och Peter Nordebo
Ljusnan 2017
Det är du som valt regionledning! Planerna på att sommarstänga BB i Hudiksvall och den ogenomtänkta hanteringen av ambulanserna är bara två exempel på hur Region Gävleborg drar på sig mycket kritik på insändarsidan. I grunden är det den dåliga personalpolitiken inom landstinget – eller kanske den obefintliga personalpolitiken (?) – som ligger bakom magplasken. Det finns stor kompetens och lojalitet bland de anställda i vården – men regionledningen verkar inte vilja ta vara på det.
Men uppriktigt sagt så har ni den regionpolitik som ni vill ha. Väljarna i Gävleborgs län har de senaste hundra åren oavbrutet sett till att Socialdemokraterna har fått styra landtingspolitiken. Just den här perioden i samarbete med Centern, Vänstern och Miljöpartiet. Om ni vill ha en annan personalpolitik och färre dikeskörningar av er landstingsledning så får ni rösta på andra partier!
För egen del ser jag gärna att Liberalerna får ett kraftigt inflytande i landstingsledningen efter valet 2018. Men det är ni väljare som bestämmer. Peter Nordebo
Ljusnan 2017
Ingen mer långbänk kring äldreboendeI juni 2016 beslutade kommunfullmäktige i Bollnäs att fler verksamheter ska konkurrensutsättas för att öka effektiviteten. Privata företag är intresserade av att etablera sig som leverantör av välfärdstjänster till Bollnäs, i första hand äldreomsorg.
Apeiron Omsorgsfastigheter har ansökt om att få tillgång till mark för att med egen finansiering bygga ett nytt och modernt äldreboende med 60 lägenheter intill Nyhamre skola. Aleris, som idag framgångsrikt driver verksamheter vid Bollnäs sjukhus, vill etablera sig inom både särskilt boende och hemtjänst, och skulle gärna driva det äldreboende som Apeiron planerar för. Det finns också andra aktörer som muntligt och skriftligt har visat intresse.
År 2011 tog Aleris över merparten av sjukvården vid Bollnäs sjukhus. Avtalet löper på fem år, med möjlighet till förlängning två plus två år. Den tid som har gått har varit en framgångssaga, där ett stort Investorägt vårdföretag fungerat som entreprenör åt landstinget.
Aleris har rankats i topp under de här åren. Men avtalet kommer att löpa ut år 2020! Och frågan vi ställer oss är om Bollnäsborna kan lita på den sittande majoriteten i Region Gävleborg kommer att upphandla verksamheten på nytt – eller om det kommer nya försök att lägga ner vårt sjukhus?
En sak är säker – ingen kan vara säker på löften som (S)tälls ut före valet…
Vi vill ha Aleris kvar. Det bästa vore om Bollnäs kunde bli en långsiktig partner till Aleris i utvecklingen av framtidens vård och omsorg. Det skulle höja kvaliteten för ett ökande antal äldre i behov av bistånd. Om Bollnäs blir en testbädd för nya metoder och ny teknik skulle Aleris ha anledning att bli kvar och utvidga sin verksamhet i kommunen. Jobb skulle säkras och nya jobb komma till.
Socialnämnden och dess förvaltning har sedan länge talat om behovet av nytt äldreboende i Bollnäs. Men nämnden har fortfarande inte kommit till skott. Nu är det dags att fatta beslut.
Till att börja med ska förstås Apeirons begäran om att få bygga äldreboende behandlas skyndsamt. Att sälja kommunal mark till en byggherre är inget som behöver dras i långbänk. Peter Nordebo och Yanina Westergren Ljusnan 2017
Ge Aleris en ärlig chans!Bollnäs kommun behöver nya äldreboenden. Det beror dels på att kommunen växer och andelen äldre i befolkningen ökar eftersom vi lever längre, dels på att äldreboendet Hamrelund blivit otidsenligt och behöver ersättas.
Under 2016 togs kontakter mellan kommunen och vårdföretaget Aleris, som på uppdrag av regionen framgångsrikt driver verksamheter på Bollnäs sjukhus. Aleris ser möjligheter att effektivt driva också äldreomsorg i Bollnäs, där man kan dra nytta av att företaget redan har sjukvårdspersonal på plats på sjukhuset.
Liberalerna är positiva till att det kommunala monopolet när det gäller särskilt boende bryts upp. Det är bra om människor får valmöjligheter att själva avgöra hos vem de ska bo när behovet av tillsyn och hjälp ökar. Arbetsmarknaden för vårdpersonal blir bättre när fler arbetsgivare konkurrerar om kompetensen. Och närvaron av en annan aktör, med andra lösningar, kan ge impulser till ökad kvalitet också på de kommunala boendena.
Vi har med spänning väntat på socialförvaltningens förslag om hur vi kan bjuda in andra utförare. Aleris idéer om att i egen regi bygga och driva såväl särskilt boende som trygghetsboende är mycket lockande. Det kan också finnas andra aktörer som ser möjlighet att erbjuda äldreomsorg vid sidan av kommunens.
Men när socialnämnden nu får förslag om kommande äldreboenden smälls dörren igen för Aleris. I stället vill förvaltningen ge uppdraget till den kooperativa byggjätten Riksbyggen att planera Bollnäs nästa äldreboende, ”på initiativ från politiken”.
Det förslaget har inte förankrats med Liberalerna. Vi har inte deltagit i den process som tycks ha gått ut på att stänga ute Aleris. Vi motsätter oss förslaget till beslut och vill istället ha en plan för hur Bollnäs kommun kan konkurrensutsätta också vårdformen särskilt boende i kommunen. Räck Aleris handen istället för armbågen! Peter Nordebo och SagaAstner Ljusnan 2017
Alla ska med – startjobb för unga och nyanlända Arbetslösheten i Hälsingland är oroväckande hög. Det är framför allt utrikes födda och unga som står utanför arbetsmarknaden. En grundläggande orsak är att många i de här grupperna saknar tillräckliga kvalifikationer och/eller kunskaper för att motivera en anställning till full minimilön enligt avtal. Därför föreslår Liberalerna att en ny anställningsform införs – startjobb. Startjobben ska ha en lön på mellan 14 000 och 16 000 kronor och vara fria från arbetsgivaravgifter. Det betyder att kostnaderna för en arbetsgivare i runda slängar halveras för en anställd i ett startjobb.
Ett jobb att gå till och en egen lön ger människor frihet och makt över sin egen vardag. En anställning kan också vara en förutsättning för egen bostad. Och viktigast för integrationen är att den som flytt hit får bidra i stället för att leva på bidrag.
Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter kommer överens om löner och villkor för jobben. Men just nu står stora grupper och bankar på dörren in på arbetsmarknaden, men de som redan finns på insidan är inte beredda att öppna upp för enklare jobb till lägre lön. Liberalerna vill att alla ska med.
Idag levererar arbetsmarknadens parter inte tillräckligt med enkla jobb. Integrationsutmaningen är så viktig att vi politiker måste göra något om fack och arbetsgivare inte klarar av att sänka trösklarna och öppna dörren för nya grupper. Det är både orättvist och osolidariskt att bara se till dem som redan har ett jobb – vi tycker istället att alla ska med. Peter Nordebo