Se alla

Motioner och interpellationer

Fråga till Barn- och utbildningsnämndens ordf Kristoffer Lindberg (S): Tvingas småflickor bära slöja i Bollnäs förskolor?

Göteborgs-Posten har rapporterat att sex av tio förskolor i de tre storstäderna kontrollerar småflickors klädsel. Föräldrar har krävt att förskolepersonalen ska se till att deras barn har slöja på sig hela dagen och förskolepersonal har gått med på att aktivt medverka till det.

Förskolan i Sverige är ickekonfessionell. Förskolan och skolan ska vara fri från religiös och ideologisk påverkan. Den ska vara en plats som ger barn möjligheter att växa som individer. Skollagen är tydlig både om jämställdhet och om individens frihet och integritet.

En förskola som medverkar till att övervaka att flickor har slöja på sig ställer sig helt på föräldrarnas sida, och inskränker samtidigt barnens rättigheter. Det innebär att kommunen, genom sin förskola, signalerar till barnet att det är acceptabelt – både att göra skillnad mellan pojkar och flickor och att göra skillnad mellan barn och barn utifrån deras bakgrund.

Kommunen som huvudman måste klargöra för alla förskolor att skollagens bestämmelser om jämställdhet ska tillämpas. Kommunens tillsyn av alla förskolor ska innebära att verksamheten granskas, inte bara utifrån läroplanens mål och den pedagogiska kvaliteten, utan också utifrån bestämmelserna om integration och jämställdhet. All personal i förskola och skola ska ges kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck, och nödvändigt stöd för att kunna hantera frågor om religiöst tvång i förskolan och skolan.

Förekommer det på någon förskola i Bollnäs kommun att personalen medverkar till att tvinga småflickor att bära slöja?

Peter Nordebo
2018-06-06

 

Motion om att anta ett skolpolitiskt program i Bollnäs

Skolresultaten i Bollnäs kommuns skolor är alldeles för låga. Idag kan cirka 40 procent(!) av de som går ut nian varken söka till gymnasie- eller yrkesskolan på grund av att de inte fått godkända betyg. Detta är helt oacceptabelt. Drömmar dör och det knakar i fogarna för det framtida Bollnäs. Vi måste komma till rätta med denna tunga ödesfråga – den enskilt viktigaste vi har att lösa. Det finns förstås många aspekter i detta, såsom föräldraansvar och rikspolitik, men vårt kommunala ansvar är vårt och bör ha högsta prioritet. Barn- och utbildningsförvaltningen arbetar febrilt med problemet, men vi tror att tydliga signaler och viljeinriktningar bör komma från oss politiker för att stärka fokus och åtgärder ytterligare. Förvaltningen ska få allt stöd den kan i processen framåt. Därför behöver vi gemensamt sätta skolan först!
Grunden för inlärning är lugn och ro i klassrummet. Tidig uppföljning är avgörande för rätt anpassad undervisning och rätt stöd innan det är för sent. Problemen med psykisk ohälsa och missbruk måste tas på stort allvar och motas i tid. Varje unge har rätt att klara skolan, för att kunna se fram emot en ljus framtid med egen försörjning. Vi har tagit fram ett lokalt skolpolitiskt program som siktar mot detta.

Förslag: Att kommunfullmäktige antar följande skolpolitiska program för Bollnäs kommun:
Skapa ordning och reda i klassrummet – en grundförutsättning för inlärning. Ta fram en lokal ordningsstadga för skolan. Inför mobilfrihet i klassrummet. De digitala hjälpmedel som krävs enligt läroplan ska tillhandahållas av skolan. Ta fram ett handlingsprogram för tidiga åtgärder av ordningsstörningar i klassrummet.
Tidigare uppföljning så att skolan kan hjälpa innan det är för sent. Se till att skolorna i Bollnäs genomför ett läs- och skrivprov på vårterminen i ettan, för att kunna sätta in rätt stöd i tid.
Alla ska kunna klara skolan, men alla har olika förutsättningar. Skolan ska erbjuda tidigt stöd, speciallärare och små undervisningsgrupper för elever som behöver det.
Motverka att ungdomar fastnar i psykisk ohälsa eller hamnar i missbruk. Stärk elevhälsan, för mer förebyggande arbete mot alkohol- och annat drogmissbruk, samt mer arbete mot psykisk ohälsa.

Yanina Westergren och Peter Nordebo
2018-06-01

Interpellation till socialnämndens ordförande Erika Engberg (S):

I april 2014 lämnade jag en motion till kommunfullmäktige om att införa Bryggan i Hälsingland. Ett år senare beslutade fullmäktige att uppdra till kommunchefen att inleda överläggningar med Region Gävleborg i syfte att införa samarbetsformer av samma typ som Bryggan för Bollnäs och övriga hälsingekommuner, att uppdraget skulle återredovisas till kommunfullmäktige i september 2015, samt att i och med detta bifalla motionen.

Gävle kommun gör på sin webbplats en enkel presentation av Bryggan:

”Ibland finns det behov av en extra bedömning av ett barns förmågor inför att barnet ska börja i skolan. På så sätt kan föräldrar och pedagoger inom förskolan och skolan ge rätt stöd till barnet.

Bryggan drivs gemensamt av Region Gävleborg, Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo kommun. Hos Bryggan finns läkare, barnsjuksköterska, psykolog, talpedagog och specialpedagog. Det finns också tillgång till logoped och fysioterapeut.

Så går kartläggningen till

I kartläggningen på Bryggan sammanställs olika delar ut barnets vardag.

  • Läkaren gör en läkarbedömning.
  • Barnet får arbeta med olika uppgifter under lekfulla former.
  • Specialpedagogen gör tillsammans med förskolan en pedagogisk kartläggning.
  • Vid särskilda behov deltar en psykolog vid kartläggningen.

Sedan sammanförs delarna och tillsammans med dig som förälder kommer vi överens om eventuella insatser för att stötta ditt barn.

Insatserna är främst riktade till vuxna i ditt barns omgivning för att de med ökad kunskap ska kunna bemöta ditt barn utifrån barnets individuella behov. Exempel på insatser är utbildning för pedagogerna på ditt barns förskola eller föräldrakurser. Insatserna efter kartläggningen varierar utifrån behov och önskemål från dig som vårdnadshavare, ditt barn och förskolan.”

Bryggan är alltså en systematiserad modell för att tidigt fånga upp barn som kan få svårigheter efter sin skolstart och erbjuda individuella särskilda insatser. Skolresultaten i Bollnäs skolor visar tydligt att detta skulle kunna hjälpa fler att nå målen i skolan.

Nu undrar jag vad som hänt i frågan?

Peter Nordebo
2018-05-05

 

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Marie Centerwall (S): 
När kommer Bollnäs första upphandling med reserverat kontrakt för ASF? 
Nyligen har Söderhamns kommun, med stöd av Inköp Gävleborg, genomfört en upphandling i enlighet med de ändrade bestämmelserna i LOU, lagen om offentlig upphandling. I upphandlingen reserverades kontraktet om ny leverantör av fruktkorgar till kommunens verksamheter till anbudsgivare som driver sin verksamhet i form av ett arbetsintegrerande socialt företag, ASF. Upphandlingen vanns av det lokala ASF Stenbackens boende- och arbetskooperativ.
I arbetsintegrerande sociala företag finns ett dubbelt syfte. Dels att leverera enkla produkter eller tjänster till marknaden, tjänster som många människor kan arbeta med att utföra, oberoende av formella kvalifikationer och trots eventuella funktionsvariationer eller andra arbetshinder. Dels att integrera människor som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden med arbetslivet. Den senare delen av företaget verksamhet är mycket kvalificerad, eftersom arbetsintegreringen genomförs av personer med egen nära kunskap om hur processen går till och vilka hinder och svårigheter som möter den enskilde deltagaren eller delägaren i företaget.
Det finns fyra grundläggande kriterier för ett ASF:

Det ska ha som ändamål att integrera människor som har stora svårigheter att få eller behålla ett arbete.
Det ska skapa delaktighet för medarbetarna.
Det ska i huvudsak återinvestera eventuella överskott i den egna verksamheten.
Det ska vara organisatoriskt fristående från det offentliga.

Min fråga till kommunalrådet är när den första upphandlingen utifrån de nya reglerna med reserverat kontrakt kommer att genomföras av Bollnäs kommun?
Peter Nordebo
september 2017

 

 

Grattis, förskole-, fritidshems- och daghemspersonal i Bollnäs!Är du kräsmagad, så läs inte vidare. Att i arbetet vara ute i alla väder, slita knän både inomhus och utomhus, och dagligen utsättas för sådant som bajs, kräks, snor, springmask, hårlöss och diverse bakterier är vardag för förskole-, fritidshems- och daghemspersonal. Hur viktiga de är för såväl våra barns utveckling som för samhällsbygget i stort behöver väl knappast nämnas. Men hör och häpna – de står själva för sina arbetskläder! Det finns någon enstaka jacka här och någon överdragsbralla där, vilket knappast täcker behovet. Nej, det är inget skämt.

En tycker att facket redan borde ha ordnat upp detta, eller att utvecklingen från arbetsgivarens håll sett kommit längre. Det är dessutom hård konkurrens om personalen och svårt att rekrytera. Som politiker skäms jag över de gamla unkna orättvisor som tillåts leva vidare. Det är skamligt och respektlöst! Att kommunen tillgodoser denna yrkesgrupp med de arbetskläder som behövs i deras mycket klädslitande yrke ska vara en självklarhet – liksom det är för andra yrkesgrupper inom kommunen med behov av arbetskläder.Eftersom inget hände lämnade jag för ungefär ett och ett halvt år sen in en motion om att undersöka och tillgodose behovet av arbetskläder inom förskolan. I går fick motionen ett stort JA från kommunstyrelsen, så nu är det bara kommunfullmäktige kvar. Jag utgår ifrån att ingen heller där vill rösta emot att få ordning på en gammal orättvisa. Så jag vågar redan nu säga grattis alla hjältar i förskola, fritids och daghem till en liten återupprättelse – och grattis kommunen, till ett steg i rätt riktning.
Yanina Westergren
Ljusnan september 2017